lauantai 26. toukokuuta 2012

Toko kokeita ja paikalla makuuta...

Ollan avattu tokossa AVOin luokka nyt kahdella kokeella. Yhdellä tosi surkeella ja yhdellä keskinkertaisella.

12.5 oltiin kokeissa Viron puolella Võrussa. Osallistujia koko kisoissa oli huimat 7 koirakkoa, 3 Alo, 1 Avo, 2 Voi ja 1 Evl.

Oltiin ajoissa paikalla isolla suomalais/Tartolais edustuksella (5/7 kilpailijaa ;)) ja koepaikka oli sopivan rauhallinen, joku nurmikenttä ja ilmakin oli aurinkoinen.

Mulla oli Dina autossa oottamassa ja kattelin rauhassa alokas luokkaa. Yhtäkkiä alo:n vika kilpailija keskeyttikin suorituksensa jo melko alussa, ja tajusin että seuraavakshan ollaan me! Mulla oli koira vielä autossa, ei ollut numerolappua kiinni, saati sitten hakaneulaa. Eli meillä tuli hirveä kiire kehään.

Dina oli autossa odottelusta ihan hiilenä ja kierroksilla, eli ihan väärässä mielentilassa paikalla makuuseen. Aikaa ei jäänyt tilanteen rauhottamiseen, eikä oma jännityskään ainakaan auttanut tilannetta. Meille tuli paikkamakuuseen seuraksi kaksi kisan ulkopuolista paimenkoiraa. Paimenkoirat makas nätisti, mutta Dina nousi istumaan kuulemma jo melkein heti kun mä poistuin. Piilo oli vähän hankalassa paikassa ladon nurkan takana, jonne poistuttiin tosi sivuun. Dina istui paikallaan n 1,5 min jonka jälkeen se lähti arasti hiippailemaan meidän piiloa kohti... Ei halunnu taas olla erossa mammasta ku oli just joutunu yksin kököttää vieraassa autossa vaikka kuinka kauan. :(
Tässä vaiheessa, koska me oltiin ainut kisaava koirakko, tuomari keskeytti liikkeen. Eli paikalla makuu pyöreä 0.

Tää tietysti sotki kokonaa mun loputki ajatukset. Ja koska oltiin luokan ainut koirakko, meillä oli tietysti myös yksilöliikkeet heti perään, not good. Mentii hetkeks ulos kehästä että saisin Dinaan vähän jotain kontaktii ja molemmat vähän rauhottuu. Eipä siinä hirveesti ehtinyt tekemään kun tuomari jo huuteli kehään.

Olin ite tosi hermona ja Dina oli hermona. Siitä seuras tosi epätasainen suoritus. Seuraaminen meni semi ok, mutta kännöksissä pari kertaa väisti ja perusasennot oli kanssa hitaita. Epävarmuutta. Oisko saatu 8 (tuomarilla oli aika lepsu linja vaikka ihan asiallinen olikin).
 Liikkeestä maahanmeno nollattiin, eli Dina jäi seisomaan. Tää on yleensä tosi varma liike, eli mikä lie epävarmuus siinäkin tai maahanmeno ahdistus paikallamakuun jälkee?
Luoksetulo oli ihan hyvä. Tuli lujaa ja pysähty ihan ok, 9 arvoinen oli se. Pitäisi hioa tota vauhtia/laukkaa, koska tollasesta pomppivasta, kovasta vauhdista pysähtyminen kestää vähän liian pitkään.
Liikkeestä seiso oli kans ihmeellinen. Pysähtyi kyllä ja jäi seisomaan, mutta kun kävelin koiran taakse Dina kääntyi puoliksi mua päin, eli liikutti jalkoja, mitä se ei koskaan tee. Oli vissiin pakko tarkistaa ettei vaan mamma jätä taas. Loppu perusasento oli kanssa huono, joten oiskohan saatu siitä 7½ tai jotain sellasta.
Nouto oli kai ihan ok, pisteitä varmaan jotain 8:n hujakoilla.
 Kaukot oli hyvät, teki kaikki vaihdot ja Dina pysyy niissä tosi hyvin paikoillaan. Ainut että välillä istumiset jää vähän vajaiksi ja maahanmenoihin saisi tulla paljon lisää nopeutta. Vire laskee vähän liikaakin näissä. Mutta niistä siis vissiin 9.
Hyppy oli 9 koska jäi hetkeksi katsomaan estettä ennenkun hyppäs sen. Sitten kyllä hyppäs ja istu hyvin ja tuli hyvin hypyllä sivulle.
Yleisvaikutelmaksi saatiin 8.
Yhteispisteet oli 129,5 jotka oikeutti III-tulokseen, ja luokkavoitoon! ;) Vaikka ei ne palkinnoksi saadut ruoat siinä vaiheessa hirveesti lämmittänyt.

Tosi nihkee fiilis jäi suorituksesta ja eniten harmitti se että ei ehditty kunnolla valmistautumaan, ihan siis oma moka! Harmittaa että vei koiran niin huonosti valmisteltuna kehään. Näin jälkeenpäin ajateltuna oli paikallamakuun kannalta ehkä muutenkin vähän liian aikaista mennä kokeeseen, se ei ehkä ollu vielä ihan tarpeeks varma ja ois pitänyt malttaa treenata vielä enemmän erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä ja eripituisia aikoja ennenkuin kiirehtii kokeeseen. Mutku tää perus, ku tuntu et muut liikkeet on jo niin hyvällä mallilla...

Kokeitten jälkeen meille tuli n. viikon pakollinen treenitauko, kun Dina lähti jo edeltä Suomeen kesälomalle.
Olin ilmoittanut jo ennen noita Võrun kokeita Dinan 26.5 Helsinkiin kokeisiin. Kun tulin ite Suomeen  alkuviikosta ennen kokeita, ruvettiin taas treenaamaan. Mietin että päästäänköhän ollenkaan kokeisiin, varsinkin se paikallamakuu pelotti.
 Ekat yritykset paikalla makuuta meni ihan pipariksi. Dina ei melkeimpä kestänyt ees sitä että kävelen pois se luota 10 metriä kauemmaksi. Jos menin piiloon niin ekoilla kerroilla se nousi ylös  ja lähti hiippailemaan heti kun minä poistuin näköpiiristä. Aattelin että ei tästä kyllä taida tulla mitään, mutta me kyllä nyt treenataan!
Otin oikein teho-treeni kuuri asenteen, ja me treenattiin paikalla makuuta ehkä noin 10 kertaa päivässä, eri pituisia jaksoja, välillä mä vaan kävelin tosi pitkälle menemättä piiloon, tai kiersin vaan jonkun puun/kiven ja olin tosi pienen hetken piilossa, makuutin niin että olin itse näkyvillä, menin piiloon, tulin esiin ja kehuin suullisesti, kävin välillä palkkaamassa namilla, jätin takapalkan etc etc. Aluksi tuntui että on ihan tuuliviiri, pysyy, ei pysy, pysyy.. Mutta kun vaan malttoi mielensä, palkkasi paljon, teki lyhyitä pätkiä, niin pikkuhiljaa se alkoi pysymään siellä ja tajuumaan että kyllä se näköjään sieltä takaskin tulee vaikka välillä häviikin johki. Tehtiin tätä treeniä ihan joka paikassa, aina lenkinvarrella ties missä, urheilukentillä, metsässä, nurmella, hiekalla, asfaltilla, kiven, puun, teltan, mökin, talon, minkä vaan keksi takana etc...

Keskiviikkona pystyin jo hyvin olemaan kolme minuuttia piilossa niin että tulin kerran välissä esiin palkkaamaan. Torstaina mentiin illalla sitten tekemään pieni kokeenomainen kahden muun koiran kanssa. Tehtiin siellä myös paikkamakuu niin että poistuttiin aika kauas työmaakoppien taakse. Dina makasi hienosti paikallaan, välittämättä muista koirista, kerran käytiin välissä tässäkin palkkaamassa. Perjantaina en tehnyt muita liikkeitä ollenkaan, otin pelkkää paikkamakuuta kotona. Tein neljän minuutin pätkän ja Dina pysyi hienosti. Tällöin oikeestaan vasta päätin että me oikeesti mennään tonne kokeisiin. Vaikka edelleen oli pieni pelko pe****ssä että pysyykö se siellä ja ajanko meiät vaan vielä syvempään suohon jos panikoituukin taas eikä pysykkään.

Tavoitteena kisoihin lähtiessä siis että Dina ois rauhalllinen ja pysyisi paikalla makuussa! Ja se tavoite myös toteutui! :)) Tässä kokeen pisteet:

Paikalla makaaminen 9: maahanmeno hidas ja vilkuili hieman ympärilleen
Seuraaminen: 8, hieman epätasainen tahti, välillä vähän edistää
Liikkeestä maahanmeno: 0!! taas nolla, mä taidan sanoa kokeessa maahan käskyn jotenkin eritavalla/hiljempaa, pitää kiinnittää siihen seuraavassa kokeessa huomiota. Jäi siis taas nätisti seisomaan.
Luoksetulo: 8. Pysähtyi vähän hitaasti, kuului joku ääni ja jäi musta myös kattomaan sitä..
Seisominen: 8,5. Oisko ollu vähän hidas.
Nouto: 7,5. Lähti kapulalle hyvin, mutta jäi sen luokse hetkeksi seisomaan ja katto ympärilleen ennenkuin nosti ja toi sen. Oli myös vähän nihkee palautus ja perusasento huono. Tää vähän harmitti kun teki just torstaina kokeenomaisissa tosi kivan ja vauhdikkaan noudon.
Kaukot: 7,5. Näistä lähti 1,5p loppuasennon takia. Mä ilmeisesti palasin liian lähelle Dinan viereen ja seisoin vähän sen karvojen päällä, joten ku se nous perusasentoon ni se teki sellasen sivuloikan ennenku tuli sivulle. Yks hyvä syy miks harrastuskoiralla ei pitäs olla tollasta tukkaa.. :P Mutta muuten siis ihan ok vaihdot, yks maahanmeno vähän vino ja niihin sitä nopeutta..
Hyppy: 9. Jäi taas katsomaan estettä ennenkuin hyppäsi yli. Loppu ok. Pitää vissiin nakittaa joku rakentamaan meille tollanen lauta este kun semmonen on näköjään niin jännä (t:Dina joka harjoitteli eilen tokohyppyä muovisen lelu-rekan yli)
Kokonaisvaikutus: 9, eli ihan kivaa oli vaikka pientä haparointia vielä havaittavissa.
Yhteispisteet: 148,5p, II-palkinto ja sijoitus 3/8.
 
Eli kokonaistuloksiin nähden meni taas ihan hyvin. Taso ei ollut mitenkään päätähuimaava kun kahseksasta koirakosta vaan yksi sai ykköstuloksen. Tuomarin (Pirkko Bellaoiu) linja oli aika tiukka mutta pitävä, ja kovin mukava oli hän myös. "Palkintopallilla" nähtiin kaksi keskikokoista villistä, sillä ykköstuloksen tehnyt ja luokan voittanut oli kanssa keskikokoinen villakoira, musta uros. :)

Periaatteessa noudon ois pitänyt mennä paremmin, samoin luoksetulon. Seuraaminen on ehdottomasti seuraava jota pitää teho-treenata, siinä on aika paljon parannettavaa.
Harmin maahanmeno, ilman sitä nollaa ois ollu aika varma ykköstulos, eli eiköhän se sieltä vielä tule. :)

Näyttely rintamalla seuraavana tiedossa Kotka KV 16.6 ja huomenna Dina pääsee vihdoin taas kunnon trimmiin Johannalle! <3 Edellisestä jonkun muun tekemästä trimmistä onkin jo n 3 kuukautta, eli on todellakin jo korkea aika!2 kommenttia:

  1. Harmi juttu tuo Viron koe, mutta superupeeta että sait koiran noin nopeasti takaisin luottavaiseksi makuun parissa! Meilläkin on siis toivoa. :) Ihan hyvät pisteethän sieltä tuli lukuunottamatta maahanmenoa. Uutta koetta vaan :)

    Terveisin treenikaveri torstailta (sen mustemman koiran kanssa).

    VastaaPoista
  2. Hehee, kiva kun kommasit! :) Joo ihan tyytyväinen oon kyllä kokonaisuuteen. Pari turhaa kämmiä vaan, uus yritys jo ens sunnuntaina. Saa nähä mitä tulee! ;) Ja toivoo on aina, vaikka töitä se kyllä yleensä vaatii! :P

    VastaaPoista