tiistai 18. maaliskuuta 2014

Riitan toko-opissa

Oltiin tänään pitkästä aikaa Riitan (Jantunen-Korri) yksärillä. Teemoiksi meille olin listannut ruudun paikan ja stopin, merkin vauhdin ja seuraamisen edistämisen ja poikittamisen (+askeleet). Lisäksi ehdittiin kattoa vielä luoksetulon maahanmenoa ja tosiaan noita sivuaskeleita ja peruuttamista.

Aloitettiin ruudulla. Ongelmana siis että ruutuun mennessä nauhan ylityksen jälkeen Dina laittaa pään alas ja etenee pää alhaalla (etsien?), eikä stoppi ole sen takia niin skarppi kuin haluaisin.
Tämä johtuu varmaan siitä että vähän kattelee oisko siellä lelua/targettia olemassa. Kuuntelee kyllä stopin ok mutta se vois olla terävämpi, näkyy hyvin tällä videolla:

Tähän vinkkinä: lopusta pitäisi saada terävämpi, eli treenataan paljon nyt vaan noita loppuja. Nopea, oikea-aikainen palkka. Eli esim niin että jättää koiran merkille ja menee itse ihan ruudun viereen seisomaan jotta saa nopeasti palkattua. Juuri kun menee sisään ruutuun voi jopa koittaa saada koiran huomion ylös esim vähän vingauttamalla palloa tms jos koira kestää. Eli nopeeta heittopalkkaa jotta alkaa oottaa enemmän ylöspäin eikä mee vaan target/lelu mielessä ruutuun. Onnistunut toisto saatiin myös näyttämällä, niin että jätin Dinan kauemmas istumaan ja kävin itse "näyttämässä" ruudun, kutsuin sitä vaan mutta en näyttänyt käsillä ollenkaan lähellä maata tms.. Dinalla myös maan näyttäminen/taputtelu aiheuttaa maan tutkimista (mitäs täällä oikein osoteltiin?) joten se ei toimi. Itse menin sitten ruudun viereen seisomaan ja lähetin koiran ruutuun ja sitten nopea palkka. 
Jos sitten haluaa käyttää ruudussa joko lelua tai targetia niin niiden pitää olla selvästi näkyvät jotta koiran ei tarvitse niitä etsiä vaan se tasan tietää milloin siellä on jotain ja milloin ei. Tässä me ollaan tehty toisin, eli meillä on just ollut aika pieni targetti ja aika pieni lelu, eli vaihdetaan ne siis isompaan. Puhuttiin myös siitä että sen lisäksi että vaihtaa targetin isompaan voisi uudelle targetille koittaa treenata vähän paremman imun, eli tehdä siitä sellasen megasupermahtavan jotta ruudussakin iskis terävämmin ja suoraviivasemmin targetille. Tässä tärkeämpää draivi kuin tekniikka, vähän enemmän vois olla siinä sellasta (targetin) tappo-asennetta. :P 
Eli itselle muistiin: ite lähellä (tai appari palkkaamassa), keskitytään noihin loppuihin, nopea palkka, näyttöjä, huomiota ylös, terävyyttä, näkyvät apuvälineet jos niitä käyttää.

Välissä mietittiin vähän merkkiä. Tähän päti aikalailla samat jutut kun mitä mietiskeltiin ton targetille menon asenteen kanssa.
Riitan mielestä Dinan merkit oli kyllä näyttäneet oikein hyvältä (ruututreenin yhteydessä) mutta mua vähän häiritsee että Dina menee merkille sellasta "keinuhevos laukkaa". Vois mennä pikkusen paremmalla imulla. Tää nyt alkaa mennä ehkä vähän nillitykseksi mutta ainahan voi parantaa. ;) Ei siis tosiaankaan mikään isoin ongelma tällä hetkellä. 
Merkeistä oon palkannut aika paljon luokse eli tehnyt periaatteessa kiertämistä. Näissä Dina kiihdyttää enemmän mun luokse kuin merkille. Riitta kertoi myös omista koiristaan että yhdellä kiertäminen nostaa vauhtia ja toisella taas ei, vaan vauhti nimenomaan kasvaa ohjaajaa kohti. Tähän voisi auttaa esim merkille kilpajuoksu, se että palkka on merkin takana tai ihan sekin että heittäisi palkkaa enemmän merkin taakse mielummin kuin että se tulee mun luota. Myös se jos targetille saisi rakennettua super-draivin niin sen voisi laittaa merkin taakse ja näin nostaa vauhtia. Vähän kyllä epäilen että saanko hetsattua Dinaa niin että super-targettia saadaan rakennettua. Mutta yritetään toki vähän parantaa sitäkin.
Taidan näin alkajaisiksi ainakin siirtää palkkausta enemmän taaksepäin suuntautuvaksi, ottaa merkkejä kiertämisen kautta ja noita kilpajuoksuja vois kanssa testata. :)

Sitten seuraamisen kimppuun. Dina siis tällähetkellä edistää aika paljon ja lisäksi poikittaa välillä erityisesti oikealle käännösten jälkeen ja hitaassa käynnissä. 
Havainnot: Dinalla on seuraamisessa kova draivi ja vähän yliyrittämistä ja tosi kova palkan odotus. Koko seuraamisen mielentilaa täytyy siis yrittää rauhottaa jotta päästään eroon yliyrittämisestä ja Dina malttaa keskittyä. Mun pitää myös lopettaa palkka-automaattina oleminen (ei oo eka kerta kun kuulen tätä). Eli Dinan pitää myös vähän luopua siitä suuuresta palkan odotuksesta ja keskittyä työntekoon, seuraaminen ei oo vaan yhtä namin saantia.. Eli pitää siis tehdä kunnolla töitä ja palkka tulee sitten. Ja rauhallista palkkaamista.

Vinkiksi edistämiseen saatiin peruuttaminen pari askelta ennen kuin antaa palkan. Eli palkkasana, sitten peruutus pari askelta ennenkuin koira saa palkan. Saattaa vähentää koiran tarvetta edistää. Toinen on koiran pienelle "jäähylle" laittaminen. Eli jos koira lähtee edistämään niin esim hellästi työntää sen vähäksi aikaa sivuun ja pitää pienen puhuttelun että olipa hölmöä, niin että koira joutuu vähän miettimään mitä se tekee. Sitten joko kutsuu jatkamaan, tai minkä luulen sopivan esim Dinalle paremmin, menee koiran viereen ja jatkaa siitä uudestaan seuraamista. Jos tollaisesta odottelusta kutsuisin Dinan uudelleen sivulle niin luulen että sillä ois kierrokset vielä korkeemmalla. Tarkoitus tolla on siis laittaa koira vähän miettimään ja rauhoittumaan. Jos lähtee heti alusta edistämään niin sitten peruuttaa takas ja ottaa alusta.
Lisäksi pitää vielä kiinnittää huomiota mihin suuntaan vapautan koiran kun palkkaan sen vapautuksen jälkeen. Mä oon tehnyt sen virheen että kun vapautan niin lähden ite peruuttamaan, ja Dina kääntyy mun eteen (pomppimaan). Tässähän koira siis saa aina palkan kun se on mennyt mun edelle, eli saa vahvisteen edelle menemisestä.. Täytyy siis mielummin kääntyä itse koiran eteen kun vapauttaa sen ja palkata sen siitä! 
Eli mun pitää nyt vähän yrittää rauhoittaa seuraamista, miettiä palkkausta ja palkan suuntaa, rauhallinen palkkaus, laittaa koira hommiin ja miettimään, ei toimia namiautomaattina, vähän keskittyneempää mielentilaa siis molemmille..
Luultavasti kun saadaan mielentila rauhoittumaan ja edistäminen loppumaan niin poikittaminenkin vähenee, toivotaan. 
Saatiin kuitenkin vielä vinkiksi että tehdä nyt seuraamista treenien loppuvaiheessa kun Dina on saanut purkaa itestään ylimääräset höyryt ja malttaa keskittyä. Hitaassa käynnissä tehdä suht pitkiä pätkiä ja neliötä vasemmalle, paljon siis vasemmalle käännöksiä että saadaan poikittamista pois ja Dinalle rauhallista mielentilaa pitkäkestoiseen seuraamiseen. Eli sitä ajatusta että palkkaa ei tuu koko ajan ja joutuu tekemään kunnolla töitä palkan eteen. Ja hitaassa ei sellasta hirveetä höösäämistä ja yliyrittämistä vaan koittaa hakea sitä rauhallista tasasta hyvin työskentelevää mielentilaa. Täytyy myös vielä koittaa hakea se oikea askellus, ehkä vähän hitaammat mutta pidemmät rauhalliset askeleet vois rauhoittaa myös seuraamista hitaassa käynnissä.

Yleisellä tasolla saatiin seuraamisesta kuitenin paljon kehuja. Tekniikka Dinalla on hyvä, takapään käyttö on hyvää, kontakti mainiota jne. Eli mihinkään kuoppaan ei tarvii tänkään liikkeen kanssa kuitenkaan vajota. Kuulemma viime syksyyn verrattuna parantunut paljon. Itsekin huomaan että seuraamiseen on tullut lisää tietynlaista varmuutta.
Vinkumista saatiin kuitenkin vähän esille sivuaskelissa. Siihen jatketaan tiukalla kitkemisellä. Riitta oli samaa mieltä siitä että vaatimiselta vaikuttaa ja täytyy vaan kieltää siitä niin että koira oikesti jää vähän miettimään. Onneksi sekin on selvästi vähentynyt eikä tosiaankaan tarvitse usein kieltää.

Katottiin vähän myös sivuaskelten tekniikkaa. Varsinkin peruutus oli seuraamisen yhteydessä tosi rumaa. Paikallaan kun tehtiin niin eka oli kamalaa, aukeaa ihan yli paljon, tokalla toistolla sitten taas jo tosi nättiä. Eli on sitäkin mahdollista parantaa! :) Oon ollu aikasemmin vähän epätoivonen sen kanssa.. Saatiin vinkiksi peruuttaa viistoon oikealle jotta Dina joutuu ylityöskentelemään takapäällä. Näin teki tosi nätisti. Lisäksi voi vielä ottaa eka yhen askeleen oikeelle ja siitä sitten viistosti oikeelle ni saa koiran vielä vähän paremmin mukaan. Pitää miettii jos vaihtais vielä käskysanaa koska nykyisestä sanasta Dina melkeen automaattisesti kääntää pepun ulospäin vasemmalle. Ei hyvä. Mutta täytyy ottaa tollanen pakittelukuuri ja koittaa saada siistit peruutukset sitten myös osaksi pidempää seuruuta.

Loppuun ehdittiin kattoa vielä vähän luokstulon maahanmenoa. Otin kokonaisen luoksetulon. Seisomiset on parantunut hurjasti ja niissä ei pahemmin sanomista. Maahanmenot taas välillä tekee hurjasta loikasta niin että tekee piitkän loikan jonka lopuksi pläsähtää maahan, kuten tässä videossa


Ei oikein saatu tota samaa efektiä esille treeneissä, teki itseasiassa paljon paremmin mikä ei tietenkään oo yhtään negatiivinen asia. :D Kenttä oli luminen ja pohja liukas joten Dina joutu ehkä vähän sovittelemaan askeliaan paremmin ja ottamaan lyhyempiä askelia kun tavallisesti, joten maahanmenot oli suht hyviä. Koitettiin vielä kierroilla ja teki siinäkin tosi nätit maahanmenot.
Treenien varalle kuitenkin Riitta neuvoi että alkaisin palkkailemaan oikeanlaisesta juoksemisesta, eli kun tulee "hyvillä askelilla", eli ei liian pitkillä loikilla siitä merkkisana ja palkkaus luokse. Jos tulee loikkien niin vaan vapautus luokse ja "ihan ok" ja sitten uusiks. Kun tulee hyvällä laukalla ottaa maahanmenot vaan niistä, ja sitten palkkaus. Eli ei pysäytyksiä niistä huonoista laukoista, paitsi opiskelumielessä että oppii suhteuttamaan jos esim kokeissa tulee sitten silleen..
Toinen vinkki oli tehdä luoksaria nyt takaperin ketjuttamalla. Mä uskon että se on tosi toimiva keino meille, koska tulee enemmän treenattua tota luoksetulon loppua suhteessa alkuun. Seisominen on aikaisemmin ollu se heikompi lenkki joten on tullut tosi paljon treenattua luoksarin alkuja. Nyt sitten kiinnitetään huomiota siihen mikä on tällähetkellä huonompi, eli loppu. Yksitellen siis lopusta alkaen treenaa välit kuntoon maa-loppu, seisominen-maahan-loppu, alusta-loppuun.. 
Ollaan siis treenattu seisomista tosi paljon ja alussa Dina osaa jo suhteuttaa laukan niin että pystyy pysähtymään seisomaan (aikaisemmin loikki niihinkin). Joten uskon että nyt kun kiinnitetään enemmän huomiota noihin maahanmenoihin ja luoksarin loppuosaan niin jospa se alkaisi se tahti löytyä niihinkin. :) Ei muuta kun reeniä reeniä!

Ihan super rohkasevaa oli taas käydä Riitan opeissa ja tulee aina ihan älytön treeni-into. Kiitos Riitta taas kaikista vinkeistä ja kannustuksesta! :) Valitettavasti taitaa jäädä tän kesän SM:t meiltä vielä väliin, mutta jospa me sitten ens vuonna sinne päästäis ja uskallettais! Ihanaa kuulla niin positiivista palautetta omasta koirasta ja nähdä että joku uskoo meihin ehkä enemmän kun uskotaan itseemme. :> Nyt meidän pitää vaan hoitaa kunnolla läksymme!

Sain meille koepaikan 19.4 Forssaan. Eli siellä siis korkataan EVL! Isoin kyssäri tällähetkellä on kaukot, joissa ei välttämättä tuu tekniikka pysymään kasassa. Mutta eipä se yksi koesuoritus niitäkään pääse sen pahemmin varmasti pilaamaan kuin mitä ne tällä hetkelläkään on.. Mutta täytyy koittaa kovasti saada niihinkin mielentila hallintaan ennen kokeita. Tekniikka pohjalla pitäis kyllä alkaa jo olemaan olemassa.. :)

Loppuun vielä treenivideo meidän viime keskiviikon treeneistä Tartosta kun oli vielä kevät ;) Noi aikaisemmat videot tulee nyt tässä uusintana mutta ehkä se ei haittaa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti