perjantai 8. toukokuuta 2015

Nuorten koirien toko, osa II +Dina Niinulla

Keskiviikkona treenattiin taas reippaassa vesisateessa viime viikon tapaan. Nyt on sattunut sopivasti sadepäivät meidän tokotreeni päiville, joten tuleepahan totutettua pentu treenaamaan kelissä kuin kelissä. Viime kerralla Svantella oli aluksi vaikeuksi laittaa peppua maahan, kun hiekkakenttä melkein lainehti vettä. Pienellä muistuttelulla peppu kuitenkin kohtasi märän maan ja ongelma hävisi lopputreeniä kohden. Nyt viikkoa myöhemmin tuntui ettei jäbä ollut sateesta moksiskaan.

Kurssilla joka toinen kerta on ohjatut harjoitukset ja joka toinen omat toiveet, jolloin kaikki saa ohjaajan kanssa kahdestaan katsoa niitä liikkeitä joiden kanssa kaipaa apua. Tällä viikolla oli siis vuorossa omat toiveet.

Me aloitettiin Svanten kanssa pohtimalla liikkeestä seisomisen opettamista. En ole lähtenyt vielä kovin määrätietoisesti opettamaan tätä, koska mulla oli isoja ongelmia päättää miten lähtisin sitä rakentamaan. Päällimmäisenä mielessä pyörivä ajatus oli opettaa pysähtyminen hypähdyksen kautta. Katsottiin tätä. Peruutan nami kädessä, Svante tarjoaa hypähdystä > käskysana ja oma liike seis > pysäyttää koiran kun se laskeutuu hypähdyksestä. Lähdetään jatkamaan tätä. Täytyy varoa ettei tule ylikorostettua tota hypähdystä, mutta tavoitteena että hypähtää vähän josta pysähtyy niille sijoilleen. Luultavasti hypähdys tulee häivyttymään vähän pois kun vähentää apuja, mutta katsotaan miten lähtee kehittymään. Pysähtymistä tukemaan tehdään myös lelun heittoa taakse. Joko jättö vähän matkan päähän/namin heitto ja kun tulee luokse heitto taakse ja käskysana. Vahvistetaan tällä liikkeestä pysähtymistä. Täytyy heittää niin että ei ala koppailemaan lelua> vähän kauemmas taakse. Myöhemmin myös kierroista samaa.

Käytin tilaisuuden hyväksi ja kysyin Riitalta myös miten kannattaisi aloittaa treenaamaan uuden EVL:n ruutua edeltävää tyhjälle paikalle lähetystä. Vastaus oli vähän kuten olin ajatellutkin, eli lähdetään treenaamaan tätä pk-eteenlähetysmäisesti. Joku kohde eteen, jolle koira lähetetään luoden mielikuva suoraan eteenpäin juoksemisesta. Tällä eteen-käsky vahvaksi. Erikseen treenataan pysäytykset vahvaksi. Näiden välillä sitten tasapainoillaan, riippuen siitä kuinka kuuliainen/irtoava koira on. Tavoitteena tietenkin on että koira lähtee halukkaasti suoraan eteen mutta pysäytykset myös toimii. Tätäkin varten täytyy siis vahvistaa hyväksi nuo yllä mainitut liikkeestä seisomiset. Täytyy miettiä aletaanko me käyttämään tässä kohteena lelua, kosketusalustaa vai mahdollisesti namikuppia. Sitä täytyy varmaan vähän testailla. Pitää myös miettiä mikä käsky otetaan tässä käyttöön: eteen, mene, juokse, ut, fram? Ut tai fram kuulostaa ehkä tällä hetkellä kaikkein ytimekkäimmältä ja parhaalta omaan suuhun.

Ehdittiin katsoa vielä vähän seuraamista. Svanten seuraaminen näytti kuulemma hyvältä. Hyvä asenne, hyvä paikka, hyvä takapään käyttö. :) Käytän Svantella seuraamiskäskynä "sivu", ja haluan luoda sille mielikuvan että sivu tarkoittaa nimenomaan "säilytä paikka". Pidän vielä paljon namia kädessä ja pätkät on vielä suht lyhyitä- muutama askel, käännös, muutama sivuaskel jne. Oon melko tyytyväinen itteeni siinä että oon ottanut sivuaskeleet ja peruutukseen mukaan harjoituksiin jo nyt. Jos en ihan väärin muista niin uusissa säännöissä jo Avo:ssa voi tulla pitkä peruutus, niin on syytäkin vahvistaa peruutusta. Tajusin että ei olla tehty ollenkaan hidasta/juoksua. Niitä täytyy alkaa ottamaan mukaan.
Svante pomppaa tällähetkellä melkein jokaisessa liikkeellelähdössä pompun mun käteen. Se on vähän ärsyttävää. Riitta oli sitä mieltä että voi jäädä itsestäänkin pois, ei välttämättä kannataa liikaa niistä stressata tässä vaiheessa. Jospa se jäis pois kun saa jätettyä namin pois kädestä. Mä luulen että ei siis stressata siitä nyt liikaa. Täytyy alkaa siirtämään namia pikkuhiljaa taskuun ainakin osittain ja hetkittäin. Käännökset toimii melko hyvin. Pituutta vois varmaan alkaa myös pikkuhiljaa lisäämään, niin että tekee "tosi lyhyt, lyhyt, pidempi, lyhyt, pitkä, tosi lyhyt"-periaatteella. Saisi pikkuhiljaa lisättyä sitä kestoa mukaan.
Puhuttiin seuraamisen yhteydessä myös Svanten haukkumisesta. Jos Riitta ei ollut kovin huolissaan alun pompusta, niin haukkuminen on sellainen josta suositteli hankkiutumaan eroon heti alkajaisiksi. Svante tekee jo nyt melko korkeassa vireessä, joten täytyy saada sen vire pidettyä kasassa. Haukkuminen on luultavasti joko toiminnan tai palkan vaatimista. Uroksilla kuulemma esiintyy verrattaen useammin palkan vaatimista kuin nartuilla. Dinallakin jo sitä esiintyy/on esiintynyt, joten täytyy tän jätkän kanssa tosissaan olla järjestelmällinen asian suhteen heti alusta. Se vaan on helpommin sanottu kuin tehty. Svante ei kovin hyvin kestä epäonnistumista. Jos tekee esim huonon perusasennon>pyydän uudestaan>joko vaan haukahtaa tai tulee sivulle haukahtaen. Vaatii siis selvästi palkkaa "mähän tein jo, tänne se". Yritä siinä nyt sit palkata. Tätä esiintyy varsinkin lelulla, mutta myös namilla. Täytyy varmaan miettiä tarkemmin minkälaisissa liikkeissä lelua käyttää, koska haukkuminen on selvästi yleisempää lelulla, koska Svantella on kovempi odotus sille. Täytyy nyt myös parin viikon aikana oikein erityisesti kiinnittää huomiota tohon haukkumiseen tokotreeneissä. Voi olla että joudun konsultoimaan Riittaa aiheesta uudestaan parin viikon päästä. Riitan vinkki oli vaan lunkisti siirtää koira kauemmaksi hetkeksi "jäähylle" jos haukkuu/vaatii. Sitten koira otetaan rauhassa uudestaan tekemään. Testasin tätä tänään, mutta ainakin nyt ekalla kerralla aiheutti vaan enemmän haukkumista kun turhautui siihen että mitä tässä pitää odottaa. Täytyy ottaa itse oikea, rauhallinen mielentila, laittaa lelu pois ja ottaa nami tilalle ja helpottaa seuraavaa harjoitusta jos tämä toistuu. Testaillaan. Täytyy myös siis pitää harjoitukset tarpeeksi helppoina jotta turhaumaa ei pääse syntymään jos harjoitus on liian vaikea.


Konsultaation lisäksi sai treenailla sitten omatoimisesti mitä halusi. Riitta oli laittanut valmiiksi esille esim tunnarit, joten innostuin testaamaan Svanten kanssa ensimmäistä kertaa tunnarin etsimistä. Svante on etsi käskyllä tottunut esim etsimään nappuloita ruohikosta, joten käsky on sitä kautta tuttu. Otin yhden tunnarin ja piilotin sen nurmikkoon, nypin vielä nurmea päälle jotta peittyy paremmin. Jätin Svanten n 3m päähän istumaan ja jäin itse n 1m päähän kapulasta ja kutsuin etsimään. Ensimmäisellä katsoi aluksi mua vähän hassuna, mutta kun toistin käskyn muutaman kerran tajusi laittaa nenän maahan. Kannustin siitä varovasti. Löysi melko nopeasti oman, josta taas kehuin. Kehuminen selvästi lisäsi kiinnostusta kapulaa kohtaan, ja Svante otti sen ruohon seasta suuhun! Tästä heti vapautus ja iso palkka! :) Vaihdettiin paikkaa ja tehtiin kaksi kertaa uudestaan. Viimeisen piilotin pudonneen kuusenoksan ja ruohon alle. Hienosti lähti kapulat löytymään ja nousemaan. Tähän voi olla tosi tyytyväinen! Lisätään siis kesän ohjelmistoon paljon omien etsimistä ja sitten pikkuhiljaa myös häiriökapuloita mukaan.

Otin muutaman toiston ruutua kosketusalustalla. Teki ihan ok. Ei oltu tehty kosketusalustaa saati ruutua vähään aikaan. Luulen että me palataan ruudun kanssa vähäksi aikaa johonkin suorapalkkaan (namikuppi/lelu) että saadaan kasvatettua vielä enemmän imua ruutuun. Tämän kanssa ei kuitenkaan mikään kiire!
Otin muutaman kosketusalustan erikseen pallonheitolla. Pitää tehdä ens kerralla treenin alkuun että saadaan näihin vähän lisää virtaa. Vaikka laukalla Svante meni nytkin, niin vähän olisi voinut olla reippaampi.

Loppuun otettiin vielä paikkamakuuta. Treenasin tätä viikolla muutaman kerran, pääasiassa siis jättöä, ja Svante on mennyt tämän kanssa viikossa jo hurjasti eteenpäin. Siedätin Svantea mun liikkeeseen. Eteen, sivulle, kiersin toiselle puolelle, palkkailin etujalkojen väliin, kiersin taakse, ympäri, hyppelehdin. Palkkailin paljon! Svante pysyi oikein hyvin. Tein muutaman poistumisen myös kauemmaksi, pisin noin 10m ja palasin melko nopeasti palkkaamaan, Onnistunut treeni siis tämäkin, koska ei noussut kertaakaan ylös ennenaikaisesti. Tykkään että näin aluksi on kiva palkata tästäkin usein, että koiralle ei edes ehdi tulla epävarmuuden tunnetta. Ilme pysyy rauhallisen odottavaisena, eli sopivan rauhallisena mutta silti sopivan tarkkaavaisena. Ei tule ääntelyä tai levottomuutta tms. Yritetään säilyttää tämä ilme!

Hyvät treenit oli taas, paljon hyviä onnistumisia. :) Sitten ei muutan kuin litimärkä Svante ja ohjaaja treeneistä kotiin. Svanten huuhtelu ja kuivaus ja ohjaajalle vähän kuivia vaatteita ylle. Sitten koiran vaihto ja lähdettiin Dinan kanssa vielä tuuraamaan kaveria Niinun agi-treeneihin.

Me ollaan Dinan kanssa nyt agissa vähän murrosvaiheessa. Mä oon vihdoin ymmärtänyt että jos mä haluan jatkaa agilityn harrastamista Dinan kanssa niin että se on mielekästä meille molemmille (lähinnä mulle), niin mun on pakko alkaa opettamaan sille perusasioita alusta, joita sille ei ole ikinä kunnolla opetettu. Meidän uran alkuvaiheessa treenaus oli niin satunnaista että perusasioita ei ikinä oikein saatu kunnolla treenattua kuntoon. Ne asiat vaivaa mua melkein jokaisen treenin jälkeen, koska tiedän että en saa Dinasta irti kaikkea sitä mitä sillä olisi annettavaa. Tämän totesin myös näiden treenien jälkeen. Tehtiin rataa jossa oli paljon hyvää mutta tietysti myös älyttömästi parannettavaa. Hyvää treeneissä oli se, että Dina ohjautuu hyvin kun ohjaan hyvin, osittain liikkuu kivasti, tänään haki hyvin keppikulman, Dina ohjautuu tosi hyvin. Huonoa treeneissä oli mun oma rytmitys, aluksi se oli aivan 100% hukassa, Dinan liikkuminen osittain (todella riippuvainen musta), huonoja yleisesti myös keinu ja A. Esteille voisi myös olla kovempi imu.
Meidän seuraava tavoite agility saralla olisikin nyt saada itselle ensin selvät sävelet mitä mä haluan Dinalle opettaa ja MITEN. Eli tehdä kunnon treenisuunnitelma miten lähteä opettamaan kontaktit, kepit, kääntyminen ja liikkuminen radalla. Oon varma että kaikkia näitä osa-alueita meillä on mahdollisuutta parantaa reilusti, vaikka kilometrejä onkin jo jonkun verran takana.. :)
Kontaktit: puomi, A ja keinu kaikki paremmiksi, niin että ne olisi sitten sellaiset lopun elämää. Selkeä suunnitelma ja siitä kiinnipitäminen! Itsenäinen suorittaminen.
Kepit: sisäänmenot, pujottelun itsenäisyys, keppien jälkeinen elämä, rytmitys, pujottelutekniikka/vauhti > päätä alas, fokus eteen. Kepeillä lähinnä mietittävänä siis palkkausta ja erilaiset liikehäiriöt ja sisäänmenot.
Liikkuminen: erilaiset palkkaustavat, mieti että saat sitä mitä vahvistat! Irtoaminen, estehakuisuus> samoja esteentarjoamis treenejä kuin Svanten kanssa.
Kääntyminen: perus kääntymisharjoituksia useammin Dinalle.

Täytyy muistaa kuitenkin kuinka ihana koira Dina on ja kuinka hyvä se on olosuhteisiin nähden (meidän treenitausta ja määrä) jo nyt. Eli jos saadaan edes vähän parannettua näitä osa-alueita, niin olen tosi tyytyväinen. :) No pain, no gain ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Täytyy tehdä nyt se työ joka jäi joskus tekemättä..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti